Op 8 oktober 2012 overleed op 88-jarige leeftijd violist Theo Olof, een markante verschijning in het nationale en internationale muziekleven. Al eerder nam producer Okke Dijkhuizen het initiatief om te komen tot een klankdocument van Olof dat begin 2014 resulteerde in een box met historische radio-opnamen van Theo Olof waarvan de inhoud voor een deel nog in overleg met de violist zelf tot stand is gekomen.
De uitgave bevat vijf cd’s, twee dvd's, een fraai ingebonden boekje en de herdruk van de pocket Daar sta je dan opnieuw. Het prominente aandeel van de Nederlandse vioolconcerten op de cd's onderstreept de betekenis van Olof als ambassadeur van nieuwe Nederlandse muziek. Op de dvd's staan het vioolconcert van Brahms en de documentaires 'Daar sta je dan' en 'Op zoek naar de luthéal’.
Dat niemand minder dan Bernard Haitink dit initiatief toejuichte, zegt veel over het belang ervan. De Edison-nominatie die de uitgave in 2014 ten deel viel, kan gezien worden als een postuum eerbetoon aan de mens Theo Olof.
Uit het juryrapport:
Liefdevol samengesteld document eert violist Theo Olof en zijn belang voor de ontwikkeling van nieuw (Nederlands) vioolrepertoire met een verrassende verzameling live- en studio-opnamen.
"De door Dijkhuizen zorgvuldig samengestelde box vult op velerlei manieren leemtes in onze nationale muziekhistorie. Niet alleen hebben we nu in één keer veel belangwekkende opnamen van Olof, maar ook belangrijke geluidsdocumenten van Nederlandse composities."
Peter van der Lint - Trouw | recensie downloaden
"De toegevoegde NCRV-documentaire uit 1974 biedt een scherp inzicht in de situaties waarin Olof verkeerde voor, tijdens en na de oorlog. Net als de Nederlandse composities in deze box praat hij bondig, intens, zonder extravert vertoon en met grote duidelijkheid en betrokkenheid."
Emanuel Overbeeke - Opus Klassiek | recensie downloaden
"Wie deze verzameling beluistert en bekijkt kan alleen maar concluderen hoe groot deze musicus was, welke boost hij aan de vaderlandse vioolcultuur heeft gegeven. Olof heeft dit grootse monument in een doosje verdiend."
Rudolf Nammensma - Leeuwarder Courant | recensie downloaden
"Met zijn label Document steekt Dijkhuizen zijn nek ongelooflijk ver uit, waarvoor hij niet genoeg kan worden geprezen."
Erik Voermans - Het Parool | recensie downloaden
"De Amsterdamse musici (Concertgebouworkest, OD) maken onder leiding van Kirill Kondrasjin een diepe indruk in het bovendien anno 1977 spectaculair opgenomen Vioolconcert van Britten."
Aad van der Ven - Den Haag Centraal | recensie downloaden
"Het verslag van Olofs speurtocht naar een luthéal – een zonderling, als een cimbalom klinkende pianovariant die Ravel facultatief voorschrijft in zijn Tzigane – is meer dan een curiosum."
Frits van der Waa - Volkskrant | recensie downloaden
"De box is keurig uitgevoerd en voorzien van een stijlvol gebonden boekje (Nederlandse en Engelse tekst) waarin de uitgevoerde werken door middel van korte citaten van de solist worden toegelicht."
S.M.W. Bezemer - Reformatorisch Dagblad | recensie downloaden